Jaarstukken 2018

Programma 4 Onderwijs

Onderwijsbeleid en leerlingenzaken

Onderwijsbeleid en leerlingenzaken

Bestuurlijk overleg onderwijs

In 2018 heeft drie keer breed bestuurlijk overleg met de onderwijsbestuurders binnen de gemeente Dronten plaatsgevonden. Alle bestuurders uit het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het mbo nemen deel aan dit overleg. Vanuit de gemeente nemen de portefeuillehouders van onderwijs (voorzitter) en jeugd deel. Er is een gezamenlijke agenda opgesteld, waarop onderwerpen staan zoals de verbinding passend onderwijs-jeugdhulp, voortijdig schoolverlaten en onderwijs aan nieuwkomers.

Passend onderwijs primair onderwijs en jeugdpreventie

Schoolbesturen, samenwerkingsverband, jeugdhulp, jeugdgezondheidszorg en gemeente hebben de ondersteuning aan leerlingen in het primair onderwijs onder de loep genomen. De centrale vraag is hoe we kinderen zo effectief en efficiënt mogelijk kunnen ondersteunen in hun ontwikkeling. Voor optimale ontwikkelingskansen is het belangrijk om zowel het onderwijs (inclusief de voorschoolse periode) als het preventieve aanbod en de jeugdhulp goed te organiseren en waar mogelijk met elkaar te integreren: ‘de school als werkplaats’. In het themaplan 'Opgroeien en opvoeden' hebben de partners afgesproken om samen te werken aan een ononderbroken ontwikkeling van -9 maanden tot de jongeren zelfstandig kunnen deelnemen aan de maatschappij.

Leerplicht / Regionaal meld- en coördinatiepunt (RMC) Voortijdig schoolverlaten

In januari 2018 is het 'Plustraject' op Het Perron Dronten gestart. Dit is een initiatief van Landstede, de beide VO-scholen en de gemeente Dronten. Jongeren die het niet redden om een startkwalificatie te halen in het reguliere onderwijs, kunnen terecht in het plustraject. De meeste deelnemers volgen een MBO-opleiding op niveau 1 of 2. In het plustraject wordt een onderwijsprogramma op maat en passende ondersteuning geboden. Het doel is om te voorkomen dat jongeren het onderwijs voortijdig (zonder startkwalificatie of werk) verlaten. In 2018 hebben 18 jongeren deelgenomen aan het plustraject, waarvan 17 nog steeds onderwijs volgen.
De doelgroep oud-VSV (voortijdig schoolverlaters) is in beeld gebracht. Dit zijn alle jongeren die geen schoolinschrijving en geen startkwalificatie hebben (18 t/m 22 jaar). Een groot deel van deze jongeren heeft werk, een deel volgt inmiddels een nieuwe opleiding en een aantal is in begeleiding bij RMC. Jaarlijks monitoren we deze doelgroep. We willen deze jongeren goed in beeld houden en waar mogelijk begeleiden naar school of werk.
Het jaar 2018 is het eerste volledige jaar dat de leerwerkmakelaars op Landstede Het Perron jongeren hebben begeleid naar werk. De doelgroep bestaat uit studenten op entree (MBO 1) of MBO 2-niveau, die niet verder willen of kunnen leren in de schoolbanken. Door de inzet van de leerwerkmakelaars worden jongeren al begeleid richting werk, terwijl ze nog op school zitten. Zo wordt voorkomen dat jongeren tussendoor thuis komen te zitten. Einde schooljaar 2017/2018 zijn tien jongeren uitgestroomd naar betaald werk.

Passend onderwijs voortgezet onderwijs: Tussenvoorziening VO/VSO

Per september 2018 is de Tussenvoorziening (TV) van start gegaan. De TV is tot stand gekomen door een samenwerking van het Almere College, het Ichthus College, gemeente Dronten en twee jeugdhulppartners. Jongeren die (tijdelijk) extra begeleiding nodig hebben, kunnen onderwijs volgen binnen de TV. Binnen de TV is een intensieve samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp. Het doel is dat jongeren uitstromen naar het reguliere voortgezet onderwijs en minder gebruik maken van zware, geïndiceerde jeugdhulp.
De ervaringen met de Tussenvoorziening VO/VSO zijn positief. Eind 2018 namen acht leerlingen deel aan de TV in de leeftijd 13 t/m 17 jaar. Zonder het bestaan van de TV zouden deze jongeren naar het VSO zijn gegaan of thuis hebben gezeten. Gedurende het traject in de TV wordt op diverse manieren verbinding gehouden met de school waar de jongere naartoe uitstroomt (Almere of Ichthus College). Er zijn op dit moment nog geen jongeren uitgestroomd naar het regulier onderwijs.

Leerwerkloket

Het Leerwerkloket is een expertisecentrum voor arbeidsmarktgerichte scholing en lerend werken. Het vervult een advies- en schakelfunctie tussen de arbeidsmarkt en het
onderwijs voor werkgevers, werkzoekenden en werknemers. Dit in het kader van een
leven lang leren. De gemeente Almere heeft in opdracht van het Regionaal Werkbedrijf
Flevoland (RWF) een verkenning uitgevoerd en vervolgens een businessplan opgesteld.
Dit plan is eind 2018 goedgekeurd door het landelijke programmateam. Hiermee is ook de landelijke cofinanciering gewaarborgd. Van de deelnemende organisaties (gemeenten, UWV en ROC's) wordt ook een financiële bijdrage gevraagd. Voor Dronten betreft dit een geringe investering. Het exacte bedrag is nog niet bekend.

Leerlingenvervoer

In 2018 is de gemeentelijke regelgeving voor het leerlingenvervoer geactualiseerd. De raad heeft de Verordening leerlingenvervoer gemeente Dronten 2018 vastgesteld en het college de nadere regels Leerlingenvervoer 2018. De belangrijkste wijzigingen die doorgevoerd zijn:

  • meer richtlijnen voor fietsvervoer, zoals de maximale afstand die kinderen per fiets redelijkerwijs kunnen overbruggen;
  • de periode recht op vervoer naar het AZC is verlengd van maximaal 6 maanden naar 1,5 jaar;
  • het recht op vergoeding voor een begeleider voor leerlingen jonger dan 11 jaar in plaats van 9 jaar.

Bij de vernieuwing van de regelgeving is gelet op juridische houdbaarheid, leesbaarheid en praktische toepasbaarheid. Veel formuleringen zijn aangepast om de teksten duidelijker en beter leesbaar te maken. Enkele uitvoeringsbepalingen zijn uit de oude verordening gehaald en verplaatst naar de nadere regels. Hierdoor zijn de bevoegdheden van het college beter vastgelegd. In het verlengde van de nieuwe regelgeving zijn ook de aanvraagformulieren en de beschikkingen geactualiseerd.