Volksgezondheid
Volksgezondheid, GGD (Programmabegroting 2018: nieuw beleid)
Gezondheid wordt als een integraal onderdeel van het sociaal domein beschouwd.
Daarom hebben wij gezondheid geïntegreerd in de themaplannen voor het sociaal domein. In 2018 is een start gemaakt met het vormgeven van een uitvoeringsnota gezondheid. Deze maken we in 2019 concreet.
Het project AED is in de tweede helft van 2018 gestart. Hiermee zorgen we voor een complete dekking van AED's en burgerhulpverleners in de gemeente Dronten.
De GGD heeft voor de uitvoering van de wettelijke taken in 2018 structureel € 20.000 extra ontvangen. Deze taken worden volgens het voorstel uitgevoerd.
In 2018 zijn we geconfronteerd met het sluiten van het ziekenhuis in Lelystad. We hebben in nauw contact met het ministerie, provincie, gemeente Lelystad en andere omliggende gemeenten zorg gedragen dat de zorg aan de inwoners voor Dronten gecontinueerd kon worden. We hebben op verschillende momenten onze zorg geuit (onder andere door brieven, bezoek aan Tweede Kamer, gesprek minister VWS). Ook is een start gemaakt om samen met ministerie, provincie Flevoland, Flevolandse gemeenten en GGD Flevoland na te denken over een regiovisie basis en acute zorg en inzet op 1,5 lijnszorg in Flevoland. Hierbij zal een sterke samenwerking met al onze lokale en regionale zorgpartners uitgangspunt zijn. Hierbij zal innovatie een belangrijke rol spelen. Gedacht kan worden om op regionaal niveau te investeren in digitale netwerken en technologie om:
- de verplaatsing van medische zorg te ondersteunen (zorg dichtbij huis of thuis);
- langer thuis wonen mogelijk te maken;
- preventie en vroegsignalering te ondersteunen.
Dit proces gaat in 2019 verder.
Vanuit het stimuleringsprogramma 'Gezond in de Stad' (GIDS) ontvangt de gemeente Dronten een rijksvergoeding om gezondheidsachterstanden op lokaal niveau aan te pakken. In 2018 is de rijksvergoeding onder meer ingezet voor het betalen van de jaarlijkse bijdrage aan de stichting Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). Dronten is vanaf 2017 JOGG-gemeente. We proberen de omgeving van jongeren in de meest brede zin van het woord "gezond" te maken. Jongeren worden gestimuleerd om gezond te eten en te bewegen. Voorbeelden zijn de watercampagnes in verschillende wijken, de drinkwaterchallenge, de groente- & fruitcampagnes bij de kinderopvang, het groentehapjesproject samen met Icare en de tweede Color JOGG-run in september 2018. In november 2018 is een motie in de raad aangenomen om onderzoek te doen naar de kosten en mogelijkheden een programma als "ik stop ermee" in Dronten aan te kunnen bieden. In mei 2019 wordt in samenwerking met een aantal partners de cursus "Ik stop ermee" in Dronten aangeboden. Daarnaast vinden er met sportverenigingen gesprekken plaats over het stoppen van roken op en rondom de sportterreinen.
Het overgrote deel van de GIDS-gelden is ingezet voor de ontwikkeling en de uitvoering van het Plan van Aanpak Gezonde Leefstijl dat in opdracht van de gemeente is opgesteld door De Meerpaal en de GGD. Bij de uitvoering van dit plan zijn verschillende organisaties uit Dronten betrokken. Denk hierbij aan Tactus, stichting Forzsa, onderwijsinstellingen, instellingen voor kinderopvang en de sportverenigingen. De bovengenoemde activiteiten sluiten aan bij het Nationaal Preventie akkoord.