Jaarstukken 2018

Programma 6 Sociaal domein

Samenkracht en burgerparticipatie

Samenkracht en burgerparticipatie

Onderzoek Verklaring omtrent het Gedrag (Programmabegroting 2018: nieuw beleid)
Op 1 november is een regeling van het ministerie van VWS ingegaan waardoor organisaties geregistreerd en goedgekeurd kunnen worden om voor vrijwilligers een gratis VOG aan te vragen.

6.1 Samenkracht en burgerparticipatie (Programmabegroting 2018: bestaande ontwikkelingen)

Preventief aanbod

In het themaplan Opgroeien en Opvoeden is opgenomen dat het aanbod rondom echtscheidingen verder wordt geconcretiseerd op basis van de aanbevelingen van de landelijke rapportage Scheiden zonder schade. In 2018 is extra groepsaanbod rondom echtscheidingen en ouderschapsbemiddeling in de deelovereenkomst Preventie opgenomen.
De toekomstige rolverdeling tussen scholen, samenwerkingsverbanden passend onderwijs en de gemeente is verkend en in het themaplan Opgroeien en Opvoeden zijn de gezamenlijke acties voor de komende jaren opgenomen. We willen toegroeien naar een gezamenlijke financiële inzet op preventie en onderwijs-zorgarrangementen.
Met ingang van schooljaar 2018/2019 is gestart met de tussenvoorziening voortgezet onderwijs. In de tussenvoorziening wordt een combinatie van onderwijs en jeugdhulp ingezet om leerlingen in het regulier onderwijs te houden (zie hiervoor ook programma 4 passend onderwijs VO: tussenvoorziening VO/VSO).
De campagne voor het werken van (deeltijd)pleegouders is in uitvoering. De Meerpaal, Vitree, Humanitas en MDF ondernemen acties om vrijwilligers voor jeugdigen te werven, op te leiden en te ondersteunen. Onder meer voor het maatjesproject in het kader van het actieplan 16 tot 27 jaar.
De dyslexieaanbieders en het onderwijs hebben aangegeven nog niet zover te zijn dat in 2019 de dyslexiebehandelingen al deel kunnen uitmaken van het aanbod op de scholen. Om deze reden is de overeenkomst inkoop dyslexie met een jaar verlengd tot 2020.
Voor de versterking en intensivering van de algemene vrij toegankelijke voorzieningen zijn vanuit de Wmo middelen vrijgemaakt om een uitvoeringsprogramma Sociaal Domein 2017-2018 te maken. Dat is gebaseerd op de maatschappelijke agenda van gemeente en maatschappelijke partijen. Zwaartepunt van dit uitvoeringsprogramma ligt bij preventie en vroegsignalering. Het uiteindelijke doel is om tot afschaling van (individuele) maatwerkvoorzieningen te komen. Concreet hebben we onder meer de volgende stappen gezet:

  • Met De Meerpaal is vanuit de uitvoeringsovereenkomst de werkwijze 'Welzijn in de wijk' verder uitgerold. Per 1-1-2019 zal er volledig volgens deze werkwijze gewerkt worden. Hiermee wordt de sociale samenhang, het activeren van informele steun en hulpbronnen en het bevorderen van de participatie en emancipatie van bewoners in de wijken vorm gegeven en dicht bij de mensen aangeboden;
  • Samen met inloophuis De Kans in Biddinghuizen zijn concrete stappen gezet om de continuïteit van het inloophuis op de bestaande locatie te waarborgen. Dit wordt in 2019 geëffectueerd;
  • Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland (MDF) is gestart met outreachend werk om schuldenproblematiek tegen te gaan;
  • Het project Flow is gestart. Het ondersteunt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt door het geven van trainingen en coaching;
  • Met de GGD en De Meerpaal Welzijn is een vervolg gemaakt met het programma 'Gezonde leefstijl';
  • De Dag van de Ouderen heeft weer plaats gevonden;
  • De Dag van de Mantelzorg is voor de tweede keer gehouden in De Meerpaal en was een succes. In de eerste helft van 2019 wordt een evaluatie gehouden van het mantelzorgcompliment;
  • Ondersteuning van mantelzorgers via het project Mantelkring heeft een goede start gemaakt;
  • Het project Vraagelkaar draait goed en heeft een samenwerking opgestart met thuiszorgorganisaties om eenzaamheid tegen te gaan;
  • Het project Lang zult u wonen heeft bijgedragen aan bewustwording op het gebied van toekomstbestendig wonen. Een van de middelen die ingezet is, is de blijverslening. Dit is een succes gebleken. Dronten is de best scorende gemeente op het gebied van verstrekte leningen;
  • In 2018 is een start gemaakt met de uitvoering van het programma Cashflow op alle scholen van het voortzet onderwijs in Dronten. MDF voert dit uit;
  • Er is een coalitie tegen eenzaamheid gevormd die eind 2018 is gestart. Een brede coalitie van maatschappelijke partners die vanuit de netwerkgedachte eenzaamheid aan willen pakken. Hiermee is een eerste invulling van de lege bladzijde van het coalitieakkoord een feit. Een prima burgerinitiatief dat aansluit bij de vanuit het ministerie van VWS gelanceerde aanpak Eén tegen eenzaamheid.

Voor de financiering van deze versterking van het voorveld worden in de Kadernota 2020 tijdelijk voor drie jaar middelen aangevraagd.
In de tweede helft van 2018 is gewerkt aan het themaplan Zelfredzaamheid en eigen mogelijkheden (onderdeel van de transitie sociaal domein, strategie sociaal domein en de andere themaplannen). Met dit themaplan, dat opgesteld is samen met onze netwerkpartners, wordt vanaf 2019 preventie en vroegsignalering vormgegeven.

Cliëntenparticipatie

De Adviesraad Sociaal Domein Dronten (ASD, voorheen OBD) beschikt inmiddels over extra personele ondersteuning in de vorm van een secretaris. Er is een driejarenovereenkomst gesloten met de ASD en de Meerpaal over de structurele ondersteuning van de ASD de komende jaren. Hiermee wordt een professionaliseringsslag geslagen van de ASD.

Cliëntinitiatief

Op basis van een plan van een aantal ouders met kinderen met autisme is in 2018 gestart met de pilot 'Levensloopbegeleiding'. In 2019 wordt deze pilot verlengd. De 5 gezinnen die in 2018 zijn gestart kunnen in 2019 gebruik blijven maken van de levensloopregisseur. In 2019 kunnen daarnaast 10 nieuwe gezinnen meedoen, waarvan een aantal gezinnen met kinderen in de overgang van jeugd naar wmo en mogelijk ook p-wet.

Integraal jeugdbeleid

Jongeren in Swifterbant

Door de raad is een motie aangenomen waarin wordt gevraagd de mogelijkheden en financiële gevolgen te onderzoeken van het realiseren van een ontmoetingsplek (inclusief professionele ondersteuning) voor jongeren in alle doelgroepen in Swifterbant.
Met verschillende groepen en organisaties zijn gesprekken gevoerd. In de eerste helft van 2019 zal de raad worden geïnformeerd over de uitkomsten.

Theatervoorstelling

Uit GGD-onderzoek is gebleken dat er onder jongeren in toenemende mate problemen ontstaan rondom psychosociale thema’s, zoals pesten, sexting en zelfdoding.
Dit zijn onderwerpen die moeilijk bespreekbaar zijn met jongeren. Om die reden zijn er middelen beschikbaar gesteld voor het organiseren van een theatervoorstelling van, voor en door jongeren. Zodoende wordt op een voor jongeren aansprekende wijze aandacht gevraagd voor deze thema’s. Artlife Workshops begeleidt jongeren bij de organisatie van de theatervoorstelling. Inmiddels zijn ongeveer 40 jongeren (eerste jaar VO) uit Dronten geworven en gecast voor de voorstelling, die in het voorjaar van 2019 verschillende keren zal worden opgevoerd.  

Werk maken van de Tegenprestatie

Op 6 juli 2017 is de Verordening tegenprestatie Dronten 2017 in werking getreden. De tegenprestatie is verplicht voor uitkeringsgerechtigden die vallen onder de wijknetwerken. Het doel van de tegenprestatie is het vergroten van de zelfredzaamheid en/of het vergroten van kansen op de arbeidsmarkt. De tegenprestatie vervalt of kan vervallen zodra een uitkeringsgerechtigde doorstroomt naar werk of een werkervaringsplaats. Een uitkeringsgerechtigde kan tegelijkertijd meerdere tegenprestaties uitvoeren.
Tot en met het vierde kwartaal hebben 241 klanten 322 tegenprestaties uitgevoerd. Het gaat daarbij om de volgende soorten tegenprestaties:

  • vrijwilligerswerk:            125
  • mantelzorg:               28
  • overige nuttige werkzaamheden*:      11
  • werken aan persoonlijke problematiek**:   158

*  overige maatschappelijke nuttige werkzaamheden
Voorbeelden van overige maatschappelijk nuttige werkzaamheden zijn: sneeuwruimen,
organiseren jaarlijkse buurtbarbecue, suppoost avondvierdaagse, eenmalig inpakwerk.

** het werken aan persoonlijke problemen
Als er individuele problemen zijn die het uitvoeren van een tegenprestatie belemmeren, zoals schulden, sociale problematiek, verslavingsproblematiek, huiselijke omstandigheden of zorgtaken, wordt gewerkt aan oplossingen voor deze problemen.

Statushouders

Brede aanpak

Om integratie van statushouders te verbeteren is er in oktober 2017 het plan van aanpak (B17.002149) vastgesteld en is er gekozen voor een focus op vier hoofdthema’s: taal, gezondheid, werk en onderwijs en maatschappelijke integratie en participatie.
Afgelopen jaar is er hard gewerkt aan diverse uitwerkingen van het plan van aanpak. Enkele voorbeelden zijn:

  1. Taal/werkprojecten IMpact;
  2. Consulent Werk;
  3. Regiefunctionaris;
  4. Bijeenkomst met diverse professionals over Gezondheid en Statushouders;
  5. Werkboek ‘Gezond Inburgeren’;
  6. Klankbordgroep Statushouders;
  7. Werkervaringsplaats (statushouder);
  8. Afspraken over warme overdracht COA-gemeente op het AZC;
  9. Wegwijsgids (een gemeentegids toegespitst op statushouders, uitgave in 2019);
  10. Maatjesproject;
  11. Nieuwe werkwijze Inburgering;
  12. Foto expositie van een Iraanse vluchteling te zien in de bibliotheken, start in Biddinghuizen.

Taakstelling

De taakstelling voor huisvesting van statushouders is in 2018 behaald. Er zijn in totaal 68 vergunninghouders gehuisvest. Dat betekent dat er 10 vergunninghouders meetellen voor de taakstelling van 2019. Totaal zijn er 16 woningen aangeboden door OFW in 2018.

Jeugdhulp

Per 1 januari 2019 is de jeugdhulp aan kinderen op alle AZC’s overgegaan naar de gemeente.
Hierop waren we reeds voorbereid door onze deelname aan de pilot “Jeugdhulp op het asielzoekerscentrum”.
Vanaf de nieuwe Jeugdwet is er in de gemeente Dronten een team van jeugdgidsen samengesteld. De jeugdgids regisseert de jeugdhulp, zoekt een passend jeugdhulpaanbod wanneer nodig én kan zelf ook kortdurende jeugdhulp bieden. Het AZC heeft sinds de pilot een eigen en vaste jeugdgids. Zij is het vaste aanspreekpunt voor alle jeugdhulp voor de kinderen die op het AZC wonen. Het geeft alle samenwerkingspartners op het AZC duidelijkheid bij wie ze moeten zijn wanneer een kind of gezin jeugdhulp nodig heeft.

Uitstroom naar werk

WorkFast is 1,5 jaar geleden van start gegaan met de begeleiding van statushouders van de gemeente Dronten. Gemiddeld 36 uur per week wordt deze begeleiding ingezet.
Op dit moment zijn 8 cliënten uit het actieve bestand al actief op de arbeidsmarkt bezig, via een proefplaatsing of via betaald parttime werk. En zijn nog eens 7 cliënten in de fase beland waarin zij nu actief kunnen gaan solliciteren.
Daarnaast oriënteren zich 3 cliënten op het zelfstandig ondernemerschap. 3 cliënten konden via proefplaatsingen nog niet het niveau aan maar solliciteren nu met de opgedane ervaring verder.
WorkFast werkt nauw samen met IMpact. IMpact heeft ook cliënten die plaatsbaar waren overgedragen aan WorkFast/Grenzeloos.
In totaal zijn er bij WorkFast 24 aanmeldingen geweest in 2018.
Hiervan zijn nog 18 trajecten lopend, is er één cliënt uitgestroomd uit de uitkering naar betaald werk en één naar tijdelijk of parttime werk.

In 2018 is er een Consulent Werk aangenomen specifiek voor statushouders. Ze zal, uiteindelijk zelfstandig, de werkzaamheden Grenzeloos WorkFast per oktober 2019 overnemen.

Wijkgericht Werken

Wijkgericht Werken geeft uitvoering aan het beleidsdocument wijk- en buurtbeheer 2016-2020: Mee(r) doen in wijk en buurt. Het team Wijkgericht Werken, die naar buiten treed als Samen Actief in wijk en buurt, proberen de ideeën en ervaringen van bewoners die de sociale cohesie en de leefomgeving in de wijk verbeteren te faciliteren, gezamenlijk op te pakken en waar nodig en haalbaar een plaats te geven in het beleid van de gemeente of partners. De grenzen tussen de diverse afdelingen binnen de gemeente is voor de leefbaarheid en sociale cohesie in wijk- en buurt voor inwoners niet relevant. Hiervoor brengen wij niet alleen nieuwe verbindingen tot stand in de samenleving maar ook binnen onze eigen gemeentelijke organisatie.