Jaarstukken 2018

Programma 6 Sociaal domein

Begeleide participatie

Begeleide participatie

6.4 Begeleide participatie (Programmabegroting 2018: bestaande ontwikkelingen)

Opvang en Beschermd wonen: inwoners met verward gedrag beter en sneller helpen

Inwoners met verward gedrag dreigen de grip op hun leven te verliezen, waardoor het risico aanwezig is dat zij zichzelf of anderen schade berokkenen. Alle wijknetwerken en gidsen zijn getraind in het signaleren van verward gedrag en het toeleiden naar hulp. De raad is, volgens onze toezegging, via een raadbrief d.d. 8-01-2019 geïnformeerd over werkwijze van de hulpverlening aan inwoners met verward gedrag.

Opvang en Beschermd wonen: verdere decentralisatie regionale taken Wmo

Met het oog op de doordecentralisatie van beschermd wonen en maatschappelijke opvang zijn er in 2018 twee experimenten gestart.
Het project 'Woonstart' biedt jongeren/jongvolwassenen een vervolgstap na een 24-uurs jeugdhulpvoorziening of een voorziening beschermd wonen. De jongeren worden in ongeveer een jaar tijd begeleid naar zelfstandig wonen.
In 2018 was de bezetting van Woonstart bijna 100%. Het voldoet aan een behoefte. De meeste jongeren waren 18 of 19 jaar en ook van het logeerbed wordt af en toe gebruikgemaakt. Vrijwel alle jongeren hebben intensieve vormen van jeugdhulp ontvangen en Woonstart is de volgende stap op weg naar zelfstandigheid.
Het zijn jongeren die het niet gemakkelijk hebben in hun leven en soms uit  conflictueuze situaties komen. De jongeren die gebruikmaken van Woonstart zijn erg tevreden. Op een schaal van 1-10 varieerden de scores in 2018 tussen de 8 en 10.
Het project 'Maatschappelijke opvang voor gezinnen' biedt gezinnen die dakloos zijn tijdelijke huisvesting met begeleiding. In ongeveer een half jaar tijd wordt gewerkt aan het verminderen en hanteerbaar maken van hun problemen zodat zij weer zelfstandig verder kunnen. In 2018 hebben twee gezinnen gebruikgemaakt van dit aanbod.